BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, May 4, 2010

s90 or lumix lx3??

salam to all
hari nie nak bercakap psai benda
yg memeningkan kepala i yg serabut nie
bukan psai exam..tp pasai..
nak beli kamera baru!!

1)suka n minat
well, i am a big fan of beautiful n superb pictures!!
sgt suka tgk gmba2 slr yg cun lg lawa itu
so, last year, dgn otak yg x terer bab kamera
p beli camera with high MP
time tu ingt gmba ble jadi lg lawa r konon!heee~

2)ciri2 kamera idaman
mestilah nak yg compact
x nak sebesar gedabak dslr tue
so kini sy konpius utk memilih etiher
canon s90 or panasonic lx3
dua2 ada features ala2 slr la 

3)pendapat
so if sapa2 terer utk bg pendapat mana yg ok
sila la komen ye
really need ur advise

this is panasonic lx3

this is canon s90
p/s:saya suka gmba lawa
especially yg ble tunjuk high contrast bila tgkp
gmba warna warni
can shoot better bila low light
cth mcm dlm bilik or time mendung
has better shutter speed~
haha! banyaknye..
tp saya x nak dslr
sekian terima kasih!

keepfighting!



6 comments:

Zack Zakwan said...

Dua-dua pun sangat bagus. Kawan aku ada sorang pakai S90, dia cakap memang puas hati. LX3 pun best, bapak Shiham guna LX3 sebagai backup camera SLR dia.

Dua2 kamera ni memang bagus utk low light (f/2.0). Kalau nak aku pilih antara dua, aku akan tengok perbezaan yg ini:

S90: 28-105mm (f/2.0 - 4.9)
LX3: 24-60mm (f/2.0 - 2.8)

S90 boleh zoom lagi jauh (105mm), LX3 lebih wide (24mm). Tapi kena ingat, wide end aperture LX3 (60mm - f/2.8) lebih tinggi berbanding S90 (105mm - f/4.9).

Personally, aku prefer LX3 sebab ianya lebih wide sikit, dan dia punya wide end aperture adalah f/2.8. Aku bukannya jenis yg suka zoom jauh2. Itu saja pendapat aku.

Selamat buat pilihan dan membeli. Best of luck for your exams too.

iyda murasaki said...

aku pilih canon s90 sbb aku pengguna canon..hahaha..
kat cni lumix jrg org pakai...kbykan gune canon or nikon...
pah try la snap2 gmbr gune 2 2 camera tuh mane yg rasa bekenan,beli lah yg tuh...hehe

iyfah said...

mula2 mmg nk bli lx3, tp bila tahu s90 bru keluar, saya holdkan keinginan. nampak cm dua2 best. lgpun s90 lg murah. but my senior said memandangkan lx3 dh stahun (or more) mungkin panasonic akan kluarkan new model..she suggest to wait~huuu....pening....

Zack Zakwan said...

Memang betul LX3 macam dah lama sikit berbanding S90. Nak tunggu tu boleh, tapi kadang2 tu barang baru tak setanding dgn yg lama. Susah sebenarnya diorang nak up kan quality everytime they produce new products.

That's my opinion la. Beli je sekarang dan enjoy tangkap gambar2 yg cantik. Bila dah ada produk baru nanti, diorang akan cakap bla3..itu cuma strategi marketing nak jual produk baru. Tak ada beza sangat pun.

shihamseishu said...

Terbaik dari ladang pendapat Z, I like! tapi pembetulan, abah aku pakai LX1, bukan LX3, itu pun dah gila puas hati dengan hasilnya. Apatah lagi LX3 kan? Lagi satu, memang Panasonic dah keluarkan model yang lebih terbaru dari LX3 dan mungkin lebih hebat tetapi melibatkan changable lens, etc (perempuan paling tak suka). LX3 memang no doubt dia punya hasil tapi kalau tak puas hati lagi, silalah baca review dari mana-mana individu yang lebih berpengalaman dalam internet. Maybe Kenrockwell.com & digital photography.com may help.

iyfah said...

dah bca review bjuta dh sbenarnya, until about to buy lx3, saya stumble over s90 yg murah sket. thanks to pendapat korang yg mmg superb r! at least korang ckp dlm plain malay, bukan dlm bhasa phothograpically!!hehehe!!thanks..